Al doilea strat este al rolurilor şi al jocurilor. Primul strat nu are nici un contact cu viaţa, al doilea strat poate avea uneori sclipiri. În al doilea strat sunt: „Eu sunt soţul, tu eşti soţia; sau „Eu sunt soţia, tu eşti soţul”, „Eu sunt tatăl, tu eşti copilul”, „Eu sunt preşedintele Statelor Unite, Regina Angliei” sau „preşedintele Mao Tze-Tung, Adolf Hitler, Mussolini”, toţi politicienii lumii – trăiesc pe al doilea strat, stratul jocului de rol.

            Fiecare continuă să creadă că el este cel mai mare om din lume. Chiar zilele trecute un sannyasin îmi spunea că a visat că este cel mai mare om din lume. I-am spus: „Nu fi nedumerit, toţi visează acelaşi lucru – cel mai mare om din lume, cel mai mare poet, cel mai mare filozof, cel mai mare aşa şi pe dincolo…”. Stratul egoului – al doilea strat.

            Tu continui să joci roluri. În permanenţă trebuie să-ţi schimbi rolul. Stai în camera ta şi intră servitorul; trebuie să-ţi schimbi rolul în cel al stăpânului, al tiranului. Te uiţi la servitor ca şi cum el nu e o fiinţă umană. Şeful! – Tu eşti şeful, el este o non-entitate. Şi apoi intră şeful tău – deodată rolul se schimbă. Acum tu eşti un nimeni, dai din coadă, a intrat şeful şi tu şezi…

            În permanenţă, douăzeci şi patru de ore pe zi, în fiecare relaţie ai un rol diferit de jucat. Nimic greşit în el, o dramă minunată – dacă nu eşti blocat în ea. Trebuie să fie jucată, viaţa ESTE o mare dramă. În Orient am numit-o LEELA al divinului, joaca lui Dumnezeu.

            Este o joacă; cineva trebuie să joace multe roluri dar el nu trebuie să rămână fixat în nici un rol. Şi, ar trebui să rămână mereu liber de toate rolurile; rolurile ar trebui să fie ca hainele – poţi în orice moment să ieşi din ele. Dacă această capacitate este păstrată, nu eşti blocat, atunci poţi juca un rol – nu este nimic greşit în el. Atât cât durează este frumos, dar dacă devine viaţa ta şi nu cunoşti nimic dincolo de asta, atunci este periculos. Atunci continui să joci o mie şi unul de jocuri în viaţă şi nu vii niciodată în contact cu viaţa. Fritz Perls îl numeşte stratul RAHATULUI.

            Un strat foarte, foarte mare. Mulţi oameni sunt prinşi în el; până la gât sunt plini de rahat. Ei poartă toată povara lumii, ca şi cum întreaga lume depinde de ei. Dacă ei NU SUNT, ce se va întâmpla cu lumea? Va fi un haos. Totul va fi distrus dacă ei nu sunt acolo – ei ţin totul laolaltă.

            Aceşti oameni sunt foarte bolnavi. Primul tip de oameni sunt foarte bolnavi dar ei nu sunt foarte periculoşi. Al doilea strat de oameni nu sunt bolnavi la modul absolut dar ei sunt mult mai periculoşi, pentru că ei devin politicienii, generalii, deţinătorii de putere, milionarii, ei acumulează bani şi putere şi faimă şi una şi alta, şi ei joacă jocuri MARI. Şi din cauza jocurilor lor milioane de oameni nu sunt lăsaţi să aibă nici măcar o sclipire din viaţă. Milioane sunt sacrificaţi din cauza jocurilor lor.

            Dacă eşti blocat în al doilea – devino alert. Aminteşte-ţi mereu că sunt două posibilităţi la fiecare nivel. Primul strat este un lubrifiant pentru un om care îl înţelege; nimic greşit în el, ajută; înlesneşte mişcarea în lume. Milioane de oameni sunt acolo, este mult conflict acolo – e sortit să fie, şi dacă eşti puţin formal cu oamenii, dacă ştii cum să te porţi, ajută – pe tine şi pe ceilalţi de asemenea; nimic greşit în asta. Dar dacă devine totul, atunci totul merge greşit. Atunci medicamentul devine otrava.

            Această distincţie trebuie ţinută minte pe fiecare nivel. Pe al doilea nivel, dacă doar te bucuri de joc, ŞTIIND BINE că acesta este un joc, şi nu eşti serios în legătură cu el – în momentul în care devii serios nu mai este un joc, a devenit realitatea, atunci eşti prins – dacă te bucuri de el ca distracţie: perfect în regulă! Bucură-te de el! Ajută-i pe alţii să se bucure de el; întreaga lume este o mare scenă, dar nu fi serios în legătură cu ea.

            Seriozitatea înseamnă că boala a intrat în fiinţa ta. Acum crezi că asta e totul, a deveni preşedinte al Statelor Unite este totul; te sacrifici pe tine şi pe ceilalţi şi foloseşti tot felul de mijloace pentru a atinge acest scop, iar când este împlinit, descoperi că nimic nu este împlinit. Pentru că era doar pe stratul jocului, un lucru de vis. Când te trezeşti eşti profund frustrat – toată viaţa ta s-a dus, nu ai obţinut nimic.

            Aceasta este frustrarea oamenilor bogaţi. Aceasta este frustrarea ţărilor bogate. Aceasta este frustrarea tuturor celor care au devenit oameni de succes. Când au succes, atunci ei eşuează brusc. Atunci ei ajung faţă în faţă cu faptul că şi-au irosit viaţa într-un joc.

            Ţine minte, fii alert, altfel, dacă nu eşti blocat la primul strat te vei bloca la al doilea.

            Apoi există un al treilea strat: stratul haosului. Din cauza acestui al treilea strat oamenii se tem să meargă spre interior; de aceea ei rămân blocaţi în al doilea strat.

            În al doilea strat totul este curat, clar. Regulile sunt cunoscute, pentru că fiecare joc are regulile sale. Dacă ştii regulile, poţi juca jocul. Nimic nu este misterios în al doilea strat. Doi plus doi fac mereu patru în al doilea strat – nu şi în al treilea. Al treilea nu este ca al doilea, este haos: energie uriaşă, fără nici o regulă!  Ţi se face teamă. Al treilea strat îţi produce teamă.

            De aceea atunci când începi să meditezi, şi cazi din al doilea strat în al treilea, simţi haos. Brusc, nu ştii cine eşti! Lumea lui cine e cine, este al doilea strat, stratul rahatului.

 Sursa: Osho – Cartea despre Tao

VA URMA  “Straturile”personalitatii umane (III)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s