În ultima perioadă am observat o tendință a oamenilor spre generalizare. Atunci când trebuie să vorbească despre ei, despre experiență lor, despre părerea lor, folosesc expresii de genul „ în general oamenii….”, „toti oamenii sunt …..”, etc.
Prin aceste generalizări au tendința să atribuie anumite lucruri sau fapte tuturor oamenilor. Orice situație este genaralizata. Aici intervine o problemă. În primul rând, ei nu au reușit să întrebe dacă „toata lumea” este de acord cu părerea lor. În al doilea rând ,ei devin reprezentanții  unui grup de persoane sau chiar a umanității ,deși nu i-a delegat cineva să vorbească în numele lor. Uită că fiecare situație, idee, este interpretată printr-o prismă personală, în funcție de trăirile fiecăruia, de experiențele proprii. Uită de fapt că i se cere o părere personală, să expună o părere care îi reprezintă. Acest lucru să fie din cauza faptului că nu mai există o responsabilizare a cuvintelor,  fiind mult mai ușor să dai „vina” pe restul „lumii”, decât să îți atribui această părere? Uneori simți că e prea grea responsabilitatea pe care, ar fi de preferat să ți-o asumi? Sau poate pur și simplu uităm să fim noi și atunci încercam permanent să gândim în locul persoanelor de lângă noi? Indiferent de motivul din spatele acestor lucruri, aceste afirmații ne îndepărtează de la adevăratul nostru scop și cunoaște de sine. Uităm în primul rând CINE SUNTEM noi, fiecare dintre noi. Uităm că experinta noastră poate să ajute persoane. Oricare om este liber să aleagă dacă această experiență îi este de folos sau nu. Folosind mai des expresii „eu cred că….”, „eu consider că…”, „eu sunt de părere că..”, dăm un accent personal informației oferite. Devenim ceea ce ne dorim și anume unici în experiență noastră. Toți ne naștem, toți ne îmbolnăvim, toți îmbaranim, toți  murim. Este un fapt concret și ireversibil. Aceste lucruri ne caracterizează pe toți. Restul sunt caracteristici anexe, trăsături de caracter care ne subliniază individualitatea. Ne face să fim ceea ce suntem. Este importantă fiecare părere și fiecare opinie, însă este important că acesta să fie expusă la modul personal nu la modul general.
Chiar și statisticile au ajuns să fie interpretate la modul general. Dacă în America (de exemplu) apare o anumită statistica, România o preia cu valoare adevărată. Părerea mea este că nu este chiar așa. În primul rând această statistica s-a făcut pe un grup țintă din SUA. Diferență constă la nivel de populație. România este total diferită că și latură socio-culturală de SUA. De aici apar erorile statistice. Netinandu-se cont de cultură, tradițiile, moștenirea spirituală, structurarea și nivelul social al acelei populații, în acea cifră statistica  apăr foarte multe erori, neconcordanțe. Cifrele statistice sunt importante doar atunci când sunt făcute în țara respectivă, pe grupul de control format din persoane ce aparțin acelei țări.
Așa că hadeti să nu mai generalizam și să ne raportăm la noi! Nu la lumea exterioară, pentru că nu știm cum gândesc persoanel din jurul nostru. Suntem firi dinamice, în continuă schimbare și restructurare. Să ne axam pe noi înșine și pe ceea ce noi ne dorim, nu pe ceea ce ni se impune din exterior.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s