ei mai importanţi indicatori ai anxietăţii sunt asociaţi cu buzele, gura, gâtul, esofagul şi stomacul — de fapt cu tot trac tul gastro-intenstinal de la buze la anus. Dacã vã puteți vedea ca pe un tub prin care trece mâncarea, veți înțelege cã nu este de mirare ca emoțiile sã afecteze pãrțile dumneavoastrã esențiale.
Motivul real pentru care dispoziţia dumneavoastrã este atât de strâns legatã de sistemul digestiv este faptul cã acesta are un sistem complet integrat de nervi numit sistemul nervos enteric. Sistemul nervos enteric, care este aproape un creier de sine stãtãtor, reacționeazã la aceia și neuroransmițãtori ca și sistemul nervos central și de aceea schimbãrile produse la nivelul unuia determinã foarte repede schimbãri și în celãlalt.

Când oamenii se simt anxioși, intrã în joc mai multe reflexe asociate cu sistemul digestiv:

  •  USCAREA GURII. Unul din primele semne ale unei stări de anxietate este uscarea gurii. Ea este determinată de o încetare temporară a activităţii glandelor salivare. Există şi indicii vizuale şi auditive care subliniază că o persoană are gura uscată— nu numai arată de parcă ar mesteca rumeguş, dar vocea ei sună uscat şi mecanic.
  • TUSEA. Când oamenii devin anxioşi, simt deseori un fel de mâncărime în gât, ceea ce îi face să tuşească, uneori într-o manieră incontrolabilă. Senzaţia unui exces de salivă în gât duce şi ea la un acces de tuse.
  • REFLEXUL DE ÎNGHIŢIRE. După ce preşedintele Clinton a rostit acea propoziţie faimoasă „Nu am avut relaţii sexuale cu femeia aceea, domnişoara Lewinsky”, a privit în pământ şi apoi a înghiţit cu greutate. Când suntem cuprinşi de anxietate cei mai mulţi dintre noi avem o dorinţă copleşitoare de a ne elibera gâtul înghiţind. Femeile pot de obicei face acest lucru fără să se observe dar pentru că bărbaţii au mărul lui Adam mai mare, tind să aibă mai multe dificultăţi în ascunderea acestui tip de impuls nervos de a înghiţi.
  • MUŞCAREA BUZELOR. După afirmaţiile lui Charles Bell, faimosul anatomist din epoca victoriană, dintre toate trăsăturile feţei buzele sunt „cele mai înclinate spre acţiune şi indicatorul cel mai clar al sentimentelor”. Acest lucru poate fi văzut atât în mişcarea buzelor, cât şi în felul în care acestea intră în contact cu dinþii. Existã mai multe moduri de mușcare a buzelor asociate cu anxietatea. În primul rând, este mușcarea buzei în care, fie buza superioarã, fie cea inferioarã este prinsã între cele douã șiruri de dinți. Dupã cum am vãzut mai devreme, acest gest indicã autocontrolul, un mod simbolic de a ne împiedica sã spunem un lucru pe care l-am putea regreta mai târziu. Dar poate fi și un gest de anxietate sau jenã — cu alte cuvinte, un mod de a ne apuca cu dinții. Apoi este gestul de mușcare a ambelor buze în care buza de sus și buza de jos sunt trase înãuntru și ținute strâns între dinți. Acest gest este unul dintre gesturile caracteristice ale atletului american Carl Louis — cel puțin în momentele când primea medaliile și era în centrul atenției. Când Louis era invitat la un interviu televizat, disconfortul disconfortul său era frecvent vizibil prin acest gest de tragere a buzelor înăuntru şi ţinere între dinţi. Din toate celelalte puncte de vedere Louis a lăsat mereu impresia unei persoane sigure pe sine şi hotărâte, însă acest gest de muşcare a buzelor l-a dat de gol.
  • MUŞCAREA UNGHIILOR. Persoanele care îşi muşcă de obicei unghiile tind să obţină scoruri mici la testele psihologice de autoapreciere şi scoruri mari la cele de anxietate. De asemenea,s-a sugerat că muşcatul unghiilor este un semn de ostilitate inhibată, că persoana care îşi muşcă unghiile întoarce agresiunea asupra ei în loc să o îndrepte în afară asupra altor persoane.
  • BĂGAREA UNUI OBIECT ÎN GURĂ. Când oamenii se simt speriaţi, deseori simt dorinţa de a avea ceva în gură. Este un mod de a reveni la experiența de supt la sân și, dupã aceea, la suptul degetului mare. Cele mai frecvente forme de liniștire pe cale oralã în societatea noastrã sunt fumatul și mestecatul gumei. Fumatul este deseori reprezentat ca un semn de calm interior, fumãtorii sunt de obicei persoane care dețin controlul. De fapt, fumãtorii folosesc deseori țigãrile pentru a se calma și a-și controla anxietatea. Confortul oral oferit de guma de mestecat este evident din cantitatea de gumã pe care o mestecã antrenorii și managerii unei echipe în timp ce urmãresc un meci.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s