„Cercetările comparative efectuate de-a lungul timpului au cumulat o bază de date bogată în fa-voarea existenţei unor energii de origine cosmică sau telurică, energii care se manifestă ori nu în sistemele vii şi care sunt distincte faţă de energiile fizice cunoscute şi măsurabile. Concepţia orientală şi nu numai, cuprinde mai multe tipuri de astfel de energii fundamentale ce acţionează în univers: prana, kundalini, fohat, qi (chi), physis, archeus, dynamis, syntrofîe, od, orgon…

Ştiinţele ezoterice afirmă că prana reprezintă energia vitală ce asigură si întreţine viaţa, este absorbită continuu de organismele vii din mediul înconjurător şi determină conlucrarea sinergică a componentelor sistemului viu. Senzitivii din toate timpurile cunosc că asimilarea, transportul şi distribuţia pranei în organism se efectuează prin intermediul reţelei energetice subtile. Curentul ascendent si descendent al pranei prin canalele energetice principale determină echilibrul vital al organismului. Din acest motiv, prana mai este denumită şi energie vitală sau „materie” vitală. Traseul energiei vitale în corpul fizic al fiinţei umane urmează ascendent coloana vertebrală de-a lungul axului cerebro-spinal şi apoi pătrunde în cutia craniană.

De-a lungul canalului central al reţelei energetice (sushumna) se află şapte centri energetici subtili responsabili cu asimilarea şi distribuţia energiei vitale, în corpul uman, traseul principal de circulaţie al energiei kundalini se consideră a fi prin canalul central sushumna iar circulaţia energiei kundalini activează cei şapte centri energetici principali şi, implicit, întreaga circulaţie energetică.

Energia kundalini reprezintă energia potenţială din organism iar în mod obişnuit ea este nemanifestată, fiind manifestate efectele acesteia. Activarea reţelei energetice subtile a fiinţei umane are ca efect posibilitatea modificării funcţiilor biologice cu performanţe care depăşesc normele fiziologice ale omului obişnuit. Aceasta impune, printre altele, un regim alimentar special, ritm respirator controlat şi conştientizat, un proces de concentrare psihică corect şi, implicit, cunoaştere.

Cercetările asupra fiinţei umane efectuate de-a lungul timpului au pus în evidenţă o intensă activitate de natură electromagnetică ce se desfăşoară la suprafaţa si în interiorul organismului. Este cunoscut faptul că la nivelul cutanat această activitate are ca mediator un substrat sudoral complex, reglat neuroendocrin, care reflectă trăirile fiinţei umane. Toate cele afirmate pot fi cercetate în laborator şi sunt confirmate cu relatări din practica vieţii spirituale umane.

În modelul pe care-l vom aborda, noţiunea de exterior al corpului fiinţei umane nu mai constituie o limită externă a acestuia, care îl protejează si separă de mediul înconjurător, ci semnifică o limită relativă, care permite comunicarea si îl „uneşte” cu celelalte corpuri din jur.  În acest context, suprafeţele corpurilor aparţin unor zone de tranziţie care le leagă între ele si prin intermediul cărora comunică. Această zonă de tranziţie între corpuri are rol de interfaţă.

Potrivit afirmaţiilor persoanelor senzitive din toate timpurile, energia vitală, ca de altfel orice formă de energie exotică, se caracterizează prin vibraţii ce sunt evidenţiate prin procesele de rezonanţă cu alte sisteme vii. Teoria cuantică susţine că în realitate nu există părţi separate, ci numai fenomene intim legate între ele, atât de dependente unele de altele încât sunt inseparabile. Aparent suntem cu toţii entităţi separate unele de altele. În fapt suntem cu toţii o parte a celorlalţi şi a întregului.

Aşa cum într-o hologramă întreaga imagine se regăseşe în fiecare părticică, tot aşa întregul se află cuprins în noi, oamenii: totul reprezintă microcosmosul şi macrocosmosul asemenea unui mic detaliu care se pierde pe măsură ce părţile se micşorează. Îndemnul care străbate timpurile îndeamnă a ne cunoaşte pe noi înşine pentru a cunoaşte întreg universul.

Holografic, fiecare organism reprezintă într-o oarecare măsură universul şi fiecare parte a universului reprezintă într-o oarecare măsură organismele din interiorul său. Toate lucrurile din univers sunt legate de restul universului, nu există „acolo” ci doar „aici”, timpul îşi pierde semnificaţia, nu există „atunci” ci doar „acum”.

După cum în cazul curentului electric electronii nu se deplasează înainte, după cum nu se deplasează nici valurile mării (ele dau doar această impresie), mişcarea este implicită datorită faptului că fiecare electron primeşte energie la rândul său secvenţial la fel ca şi valurile mării.

Cea care se deplasează este energia, care este transmisă de la o particulă la alta. Fizica defineşte energia ca o mărime scalară care măsoară capacitatea unui sistem de a efectua un lucru atunci când este supus unor transformări de stare în urma unei interacţiuni, într-un sens mai Iarg  energia defineşte măsura potenţialităţii unui sistem.”

Reclame

Un răspuns »

  1. Asta nsă nu mă face să las n urmă acei ani negrii, grei, plini de suferinţă şi să i ndemn pe toţi să privească nainte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s