Dharmachakra, roata cu opt spițe. Cele opt spițe reprezintă „Calea cu opt brațe” a budismului. Forma circulară a simbolului sugerează perfecțiunea învățăturilor lui Buddha.

Conform unui aforism atribuit chiar lui Buddha, un om care nu urmează Calea cu opt brațe își trăiește viața asemeni unui copil care se joacă preocupat fără să observe că locuința în care se află e cuprinsă de flăcări.

Calea cu opt brațe este modul de a îndepărta suferința, a patra parte din cele patru Adevăruri Nobile. Cele opt brațe pot fi împărțite în trei secțiuni: Sila (care se referă la acțiuni fizice, la gesturi), Samadhi (care vizează concentrarea meditativă) și Prajñā (care dirijează pătrunderea spirituală în adevărata natură a lucrurilor).

Sila este educația cea mai morală, stilul de viață ascetic, simplist, abținerea de la comiterea faptelor nepotrivite. „Sila” conține trei izvoare:

  1. Stilul vorbirii foarte corect – aceasta reprezintă faptul de a nu vorbi într-un fel în care să jignească sau a nu vorbi prea mult; a spune totdeauna drept și a nu minți practic.
  2. Mod de a acționa corect – este un mod care te învață cum să faci lucrurile corect, a face numai fapte frumoase și a încerca să nu faci rău nimănui din ce este viu
  3. A trăi un mod de a fi foarte corect – acestastă cale îndeamnă ca felul de viață și de a exista nu trebuie să jignească sau să vateme ceva persoană; totul pentru a nu produce suferință altuia

Samadhi această cale „dezvoltă controlul asupra minții”. Din această categorie fac parte trei căi:

  1. A depune efort corect – a face eforturi pentru autoperfecționare
  2. A avea o atenție foarte corectă – abilitatea mintală de a vedea în mod conștient lucrurile așa cum vin de la sine
  3. Un mod de concentrare extrem de corect – aceasta se arată prin „a fi conștient de realitatea din interiorul tău, fără a avea vreo dorință”.

Prajñā nu poate fi altceva decât „înțelepciunea care purifică mintea”. În această categorie sunt cuprinse ultimele două brațe ale căii sacre:

  1. Înțelegere extrem de corectă, chiar foarte corectă – aceasta trebuie să țină de realitatea înconjurătoare si cum spune Nicolae Achimescu în Budism și creștinism: „interpretarea realității așa cum este nu așa cum pare a fi .

„Cuvântul samyak înseamnă „perfect””(după același autor). Există diferite moduri de interpretare a Căii cu opt brațe. Pe de-o parte se crede că ea reprezintă o serie de etape progresive pe care credinciosul trebuie să le parcurgă, culminarea unuia din cele opt fiind începutul altuia. Alții consideră că cele opt componente necesită o dezvoltare simultană.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s