Dacă privim la viața fiecărui om observăm că aceasta, indiferent de culorile individuale, de bucuriile, împlinirile sau necazurile pe care cineva le întâlneste de-a lungul ei, există câteva lucruri fundamentale care i se întâmplă fiecăruia dintre noi si de care nimeni nu are scăpare: boala, bătrânețea si moartea. Aceste trei lucruri ne afectează până la urmă pe toți, indiferent cât de mult suntem sau nu constiențimde ele în timpul vieții.

“Nici în cer, nici în mijlocul oceanului, nici în pesterile din munți: nu există loc pe lumea aceasta unde moartea să nu te ajungă”. Buddha Shakyamuni

Buddhismul priveste existența ca având trei caracteristici fundamentale si anume: impermanența, suferința si absența egoului.

Totul este impermanent si în continuă schimbare, spune Buddha. Nimic nu durează. Fiecare dintre noi observă această realitate în viața lui. Nu mă refer aici doar la bătrânețe sau la moarte ci la toate lucrurile în care ne implicăm. Am dori ca totul să dureze vesnic, sănătatea noastră, plăcerile, fericirea, iubirile noastre, afecțiunea celorlalți, etc. Cu toate acestea simțim că lucrurile ne scapă printre degete si că nu ne putem bucura îndeajuns de toate câte le dorim. Asadar ajungem la suferință, care este cealaltă caracteristică a existenței. Din moment ce nu obținem ceea ce dorim iar totul se schimbă permanent, această stare de fapt dă nastere suferinței. “Totul este suferință”, spune Buddha. În buddhism se vorbeste despre cele opt tipuri de suferințe fundamentale, asociate cu:

1. nasterea

2. boala

3. bătrânețea

4. moartea

5. separarea de ceea ce iubim

6. însoțirea cu ceea ce este neplăcut

7. neîmplinirea dorințelor

8. suferințele asociate cu cele cinci elemente constitutive ale ființei omenesti la care se adaugă si altele mai mici sau mai mari în funcție de speranțele fiecăruia dintre noi.

Buddha compară condiția umană cu aceea a unui călător într-o noapte furtunoasă. Doar din când în când mai apare lumina unui fulger. Suferința este precum noaptea cea întunecată care înconjoară călătorul, în timp ce fulgerele luminoase sunt acele rare ocazii de bucurie trecătoare ce încântă mintea omului.

În prima sa predică de după atingerea Iluminării, Buddha Shakyamuni a vorbit despre Cele Patru Nobile Adevăruri. Acestea sunt considerate baza oricărei scoli buddhiste iar preocuparea lor fundamentală este suferința.

În prezentarea acestor Nobile Adevăruri, Buddha analizează asemenea unui doctor pacientul său (omul) si caută să definească boala (primul adevăr), găseste cauza (al doilea adevăr), stabileste cum poate fi vindecată (al treilea adevăr) si prescrie medicamentul (al patrulea adevăr). (a se citi si Cele patru adevăruri nobile )

Nobilul Adevăr al suferinței:

“Nasterea este suferință, decăderea este suferință, boala este suferință, moartea este suferință, a fi unit cu ceea ce nu este plăcut este suferință, a fi separat de ceea ce este plăcut este suferință, a nu obține ceea ce doresti este suferință. Pe scurt, toate laturile experienței făcute în cuget si în trup, cărora agățarea le este inerentă, sunt suferință.”

Nobilul Adevăr al cauzei suferinței:

“Această sete este cea care duce la renastere si este însoțită de agățarea pătimasă care fuge când după un lucru când după altul. Este setea după plăcerile simțurilor, setea de existență si setea de non-existență.”

Nobilul Adevăr despre încetarea suferinței:

“Este completa distrugere si separare de acestă sete, uitarea ei, renunțarea la ea, eliberarea de ea si neatasarea față de ea.”

Nobilul Adevăr despre Calea ce duce la încetarea suferinței:

“Este Calea cu opt brațe si anume:

Înțelegere corectă, Gândire corectă, Vorbire corectă, Acțiune corectă, Mod de viață corect, Efort corect, Atenție corectă si Concentrare corectă.”

Această Cale cu opt brațe este clasificată în următorul mod: înțelegerea corectă si gândirea corectă constituie Înțelepciunea, vorbirea corectă, acțiunea corectă si modul de viață corect reprezintă etica iar efortul corect, atenția corectă si concentrarea corectă reprezintă practica spirituală.

autor: Adrian Gheorghe Cîrlea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s