ajoritatea dintre noi ne intrebam in fiecare zi „Oare cine sunt eu?”, „Ce vreau de la mine?”,  „Ce doresc de la cei din jur?”, „Ce imi doresc in viata”?, etc. Cati dintre noi nu traiesc un conflict interior atunci cand apare o discrepanta intre cea ce ne dorim noi si ceea ce se intampla in realitate, intre cum ne vedem noi si cum ne percep cei din jurul nostru in viata sociala? In urma acestor framantari ajungem sa avem o stare de agitatie interioara si o neliniste sufleteasca, ne inchidem in noi devenind introvertiti, ne insinguram.

Din experienta personala am observat ca majoritatea oamenilor evita sa vorbeasca despre ei . De ce? Poate ca din teama de a nu fi judecati de ceilalti, de a nu fi etichetati ca si persoane „ciudate”, de a nu se  face de ras, sau poate ca simt ca nu sunt intelesi. In timp, prin aceasta retragere interioara ajungem sa nu ne mai satisfacem propriile nevoi/trebuinte, dorinte, asteptand mereu ca ceilalti sa vina in intampinarea nevoilor noastre. Efectele acestor actiuni sunt urmatoarele: ii acuzam pe ceilalti ca ne-au facut rau, ca ei nu ne inteleg problemele, ca nu le pasa de noi, ca ne-au inselat increderea, ca ne-au tradat dragostea etc. Dar oare ne-am intrebat vreodata de ce am ajuns in aceasta situatie? De ce este atat de usor sa ii acuzam pe cei din jurul nostru inainte de a ne intreba: „Dar oare eu am gresit undeva”? Toate acestea se datoreaza faptului ca nu ne cunoastem in profunzime, si atunci este nevoie sa ne centram „pe noi” si sa incepem un proces de auto cunoastere, auto-reflexie.

Prin termenul „noi”  se intelege, de fapt  EUL care reprezinta  imaginea de sine a individului. In cadrul imaginii de sine intalnim diverse tipologii ale EU-lui:

– EUL real sau actual

– EUL viitor (posibil)

– EUL ideal

1. EUL real cuprinde EUL fizic (se refera la imaginea corporala) EUL cognitiv (convingerile, ideile persoanei) EUL emotional (sentimentele si emotii) EUL social sau interpersonal (reprezinta „vitrina” sau masca persoanei) EUL spiritual ce refelecta valorile existentiale ale persoanei. Persoanele pot fi caracterizate din aceasta perspectiva, ca fiind idealiste, religioase, altruiste, pacifiste.

2. EUL viitor (posibil) include repertoriul aspiratiilor, motivatiilor si scopurilor de durata medie si lunga. Eul viitor actioneaza ca si factor de motivatie in comportamentele strategice si in acest caz vorbim de EUL dorit . EUL viitor incorporeaza si posibilele dimensiuni neplacute de care ne este teama sa nu le dezvoltam in timp. De ex. „sa nu fi singur, sa nu fi iubit, sa nu esuezi si in acest caz poarta denumirea de EU temut. EUL viitor dominat de EUL dorit caracterizeaza o persoana optimista. EUL temut caracterizat prin comportamente evitative si emotii negative defineste o persoana pesimista.

3. EUL ideal este cea ce ne-am dori sa fim, dar in acelasi timp suntem constienti ca nu avem resurse reale. EUL ideal este considerat o himera. Cand ne apropiem sau chiar atingem idealul realizam ca dorim „altceva” si acel „altceva” devine iar ideal.

O metoda practica de autocunoastere este tehnica SWOT, care se refera la:

  • Puncte tari (calitati ale persoanei la nivel fizic, mental, emotional, social, spiritual).
  • Puncte slabe sau neajunsuri pe care persoana si le constientizeaza dar sa nu fie in termeni generali (ex. nu sunt bun, nu sunt inteligent) ci sa fie in aspecte concrete, observabile.
  • Oportunitati pe care ne putem baza in dezvoltarea personala (ex. am prieteni care ma ajuta).
  • Amenintarile care ne pot periclita formarea unei imagini de sine pozitiva (ex. conflicte in familie, boala, etc. )

Acest exercitiu ne ghideaza  in gasirea unui raspuns  la intrebarea, poate comuna si banala pentru unii, insa extrem de importanta si anume „Cine sunt eu ? ”  Constientizand iti identifici aspectele importante ale personalitatii tale. Poate fi considerat un punct de pornire in procesul lung de autocunostere care duce la dezvoltare personala.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s